Wartość roślin strączkowych

Wartość roślin strączkowych

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wartościowe dla naszego organizmu okazują się rośliny strączkowe. Zwłaszcza mięsożercy je lekceważą. Tymczasem stanowią one podstawowe źródło białka i witamin z grupy B w diecie wegetariańskiej, a mogą przynieść dużo korzyści również osobom spożywającym produkty zwierzęce. Rośliny strączkowe zawierają bardzo dużo różnorodnych białek, a gdy spożywa się je razem z produktami pełnoziarnistymi, jak ciemny ryż czy makaron, wówczas uzyskujemy pełny komplet aminokwasów. Wśród roślin strączkowych to soja jest tą, która ma najwięcej znakomicie przyswajalnego białka. Jednak wartościowe od tej strony są również soczewica, czerwona i biała fasola, bób, cieciorka, groszek, fasolka szparagowa. Oczywiście, rośliny strączkowe mają też sporo błonnika, który ułatwia trawienie, oczyszcza nasz organizm z toksyn, a dzięki temu sprzyja smukłej sylwetce oraz czystej cerze bez wyprysków. W nadmiarze mogą się jednak okazać bardzo rozdymające. Dlatego też warto je spożywać w towarzystwie warzyw takich jak pietruszka, bazylia, koper, marchew, pomidory, sałata. Rośliny te bowiem zmniejszają rozdymające działanie fasolek. Z roślin strączkowych można przygotować pyszne pasty do kanapek i tostów, dodać je do sosu warzywnego, do zupy, a także zjeść jako jarzynę, razem z ziemniakami. Osoby, które spożywają je codziennie, co najmniej raz, na ogół cieszą się dobrym zdrowiem i formą.