Inne charakterystyczne dania

Do kolejnych charakterystycznych dań, które wchodzą bezpośrednio w skład makrobiotyki możemy zaliczyć wszelkiego rodzaju zupy. W tym przypadku chodzi o konkretną zupę, która nosi nazwę miso. Zupa tego rodzaju od razu utożsamiana jest z makrobiotyką. Sama nazwa może nam wskazywać, z jakiego kraju pochodzi ten przepis kulinarny. Wszyscy wiemy, że z Japonii. To z tamtą pochodzą potrawy oraz inne składniki odżywcze wykorzystywane do przygotowywania potraw oraz pokarmów wchodzących bezpośrednio w skład makrobiotyki. Nie dziwi więc fakt, że Japonia stała się tak bardzo popularna, a jej kuchnia została zaakceptowana w Europie i na świecie. Ponadto bardzo często zupa misio podawana jest ze swoistym, również charakterystycznym dla makrobiotyków dodatkiem. Chodzi w tym przypadku oczywiście o dodatek o nazwie daikon. Możemy wyróżnić również potrawę o nazwie mochi. Dla makrobiotyków są to znane oraz często przygotowywane przez nich potrawy. Jednak nie są tak bardzo popularne jak sushi lub inne potrawy makrobiotyczne.