Czym zastąpić słodycze

Czym zastąpić słodycze

Gdy pragniemy schudnąć czy przejść na dietę wegańską, musimy wyrzec się tradycyjnych słodyczy, wytwarzanych z cukru i nabiału, jak czekolada, ciastka, batoniki, wafelki, nadziewane cukierki w czekoladzie. Można jednak spożywać inne produkty, które również są słodkie i smaczne, a zdecydowanie mniej tuczące, bogatsze w witaminy i inne składniki odżywcze i, co dla wielu osób szczególnie ważne – w pełni roślinne. Naszą potrzebę glukozy i fruktozy mogą w pełni zaspokoić owoce, świeże i suszone. Miseczka świeżych truskawek czy też suszonych daktyli to wspaniała przekąska czy deser. Można też spożywać orzechy, pragnąc zaspokoić swoją potrzebę podjadania czegoś smacznego. Orzechy to nie tylko cenne źródło witamin, ale również magnezu i potasu oraz cynku, odpowiedzialnych za budowanie zdrowych mięśni, również mięśnia sercowego, za piękną skórę i mocne włosy. Można też upiec alternatywne ciasta czy ciastka, be zużycia cukru, w których mleko sojowe czy kokosowe zastąpi mleko krowie. W wypiekach tego rodzaju powinna znaleźć się mąka razowa, otręby, płatki zbożowe. Warto też wzbogacić je szczyptą kakao, cynamonu, imbiru i oczywiście bakaliami. Idealnie sprawdzają się rodzynki i żurawina, ale również suszone śliwki, no i oczywiście płatki migdałów oraz kokos. Można też wzbogacić alternatywne łakocie pestkami dyni i słonecznika. Takie łakocie okażą się nie tylko smaczne, ale też zdrowe, a przede wszystkim – nie tuczące.