Zdrowotna moc domowych przetworów

Zdrowotna moc domowych przetworów

Jeżeli pragniemy zimą zachować zdrowie i dobre samopoczucie oraz atrakcyjny wygląd, powinniśmy przygotować się do niej już latem. W tym czasie warto zgromadzić duże ilości świeżych owoców i warzyw, najlepiej z własnego ogródka czy z upraw ekologicznych oraz zrobić z nich zdrowe, domowe przetwory. Do przetworów tych nie powinniśmy używać zbyt wiele cukru, aby nie były nadmiernie kaloryczne. Lepiej zastąpić je miodem. Nie powinniśmy tez od nich dodawać żadnych ulepszaczy, najlepiej wykonać przetwory domowym sposobem. Możemy zrobić paprykę czy pomidorki w occie, możemy ukisić kapustę i ogórki, możemy wreszcie przetworzyć owoce na soki i kompoty. Ewentualnie możemy też zamrozić owoce i warzywa, zamiast dodawać do nich cukru czy w inny sposób je konserwować. Mrożenie nie dobiera produktom spożywczym wiele witamin, a okazuje się niezwykle wygodnym i tanim sposobem przechowywania żywności. Domowe przetwory mają ogromna zdrowotną moc i znacznie więcej witamin, aniżeli owoce i warzywa ze szklarni, które możemy nabyć w sklepach zimą. Spożywając codziennie jeden słoiczek czy jeden woreczek domowych przetworów, możemy uzupełnić niedobory witamin i minerałów, a także zakosztować intensywnego smaku warzyw i owoców, nawet w środku zimy. Warto się zatem dobrze zaopatrzyć przed nadejściem mrozów, zwłaszcza gdy mamy dużą spiżarnię czy piwnice, w której zmieści się spora ilość słoików lub też solidna zamrażarka. Postępując w ten sposób, zapewnimy sobie zdrowie i siły na cały okres zimowy.

[Głosów:1    Średnia:3/5]