Zalety wegetariańskiej diety

Zalety wegetariańskiej diety

Wielu lekarzy nie ma nic przeciwko wegetariańskiej diecie, a wręcz ją propaguje u pacjentów i stosuje we własnym życiu. Wegetarianizm wywodzi się z przyczyn ekologicznych, z niechęci do zabijania zwierząt i spożywania ich mięsa. Jednak okazuje się, że ma on też pozytywne wpływ na zdrowie. Osoby nie spożywające mięsa i nabiału nie spożywają zarazem hormonów, którymi karmi się bydło, trzodę i kurczaki. Dlatego też ich organizm jest mniej zanieczyszczony toksynami i innymi szkodliwymi substancjami. Ponadto wegetariańska dieta jest na ogół lżejsza i mniej tłusta od diety opartej na produktach zwierzęcych. Wegetarianie prawie nigdy nie mają problemów z cholesterolem, z nadwagą, z ciśnieniem. Jeżeli zaś komponują swoją dietę mądrze, dbając o to, aby znalazły się w niej różnorodne składniki pochodzenia roślinnego, wówczas nie mają też problemów z anemią, niedoborem białka, magnezu, wapnia czy innych ważnych składników. W diecie wegetariańskiej bardzo ważne jest spożywanie roślin strączkowych, które są bogate w białko i zastępują mięso oraz nabiał. Warto też jeść możliwie najbardziej różnorodne warzywa i owoce, gdyż każde z nich ma nieco inny skład witamin oraz minerałów. Nie można też zapomnieć o bogatych w minerały produktach razowych, a także o orzechach, również stanowiących źródło białka i wapnia oraz magnezu, jak też o grzybach, stanowiących cenne źródło witaminy D. Jedynie witaminę B12 należy suplementować przy diecie wegańskiej, gdyż nie znajduje się ona w roślinach, chyba ze je niedokładnie umyjemy, a to z kolei mogłoby spowodować u nas pojawienie się różnych pasożytów i bakterii.

[Głosów:1    Średnia:4/5]