Zalety surówek i sałatek

Warzywa i owoce to składniki diety, które absolutnie nie powinny być lekceważone. Niestety, często pomija się je w diecie, spożywając głównie mięso, nabiał i produkty zbożowe. Owszem, maja one wiele cennych składników pokarmowych, zwłaszcza białka, jednak nie zaspokajają wszystkich potrzeb organizmu. Przede wszystkim jest w nich za mało błonnika oraz wielu witamin i minerałów, które znajdują się w wielkiej obfitości właśnie w warzywach i owocach. Warzywa i owoce można podawać na tysiąc różnych sposobów. Szczególnie korzystne dla zdrowia okazują się surówki i sałatki. Mieszanie różnobarwnych składników jest bowiem nie tylko estetyczne, ale zapewnia naszemu organizmowi szeroki wachlarz witamin i minerałów. Nie mówiąc już o tym, że spożywanie różnych smaków jest po prostu przyjemne. Znakomitym pomysłem na sałatkę okazuje się wymieszanie bogatej w białko i witaminy z grupy B oraz błonnik czerwonej fasoli z kukurydza obfitującą w potas oraz z zieloną pietruszką i papryką zawierającymi witaminę C. Można też zetrzeć jabłko i marchew, które także mają sporo błonnika, witaminy C i A, po czym dodać do nich pestek słonecznika zawierających witaminę E i zdrowy tłuszcz, a także migdałów obfitujących w białko i wapń oraz rodzynek mających dużo magnezu i również witaminy C. Kolejnym pysznym przepisem okazuje się połączenie ananasa zawierającego bromelinę z kiwi oraz mandarynkami obfitującymi w witaminę C.