Zalecenia dotyczące tłuszczy

Tłuszcze, podobnie jak węglowodany są podstawowym składnikiem pożywienia przyjmowanego przez każdego człowieka. Warunkuje on dostarczenie odpowiedniej ilości tłuszczy, które przydatne są dla naszego organizmu. Należy pamiętać jednak ,żeby nie dostarczyć zbyt dużej ilości do naszego organizmu. W przeciwnym wypadku możemy spotkać się z nadwaga a nawet otyłością u osób, które nie dbały o to, co jadły i ile te produkty posiadały tłuszczów. Również dietetycy, którzy zajmują się opracowywaniem diety cukrzycowej zajęli się i poświecili czas, by sporządzić zestawienie dotyczące znajdowanych się w pokarmach tłuszczy. Z tego rodzaju zestawienia wynika jasno, że każdy pokarm bezpośredni wchodzący w skład potrawy diety cukrzycowej powinien posiadać od trzydziestu do trzydziestu procent tłuszczy. Oznacza to, że jedna trzecia potrawy zawiera tłuszcze. Jest to składnik, który zaraz po węglowodanach jest jednym z najważniejszych składników. Nie dziwi wiec fakt, że dietetycy poświecili tak dużo czasu na stworzenie warunkowania dotyczących tłuszczy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]