Zalecenia dotyczące białek
Białka podobnie jak tłuszcze oraz węglowodany posiadają własne uwarunkowania, które zostały przygotowane przez dietetyków. Każdy posiłek, który wchodzi w skład diety cukrzycowej posiadać musi obwiednią ilość białek. W tym przypadku mowa o zastosowaniu różnym od piętnasty procent do dwudziestu procent. Oznacza to, że jedna piata potrawy składa się z białek. Jednak nie należy z tym przesadzać, gdyż nadmiar białek może spowodować skutki uboczne. Zalecenia dotyczące białek wskazują jasno, że nie należy przesadzać w przyrządzeniu potraw. Nie należy jednak też zapominać, że składnik odżywczy opisywany w niniejszym tekście jest bardzo ważny. Jednak dla cukrzyków najważniejsze są tłuszcze oraz węglowodany i nic tego nie zmieni. Nie oznacza to jednak, że biała mogą zostać pominięte. To by było niedorzeczne oraz mogło by spowodować ogromne, negatywne skutki. Zalecenia dotyczące białek ciągle są rozbudowywane oraz przekształcane przez dietetyków, którzy nadal szukają swoistego „złotego środka” który dotyczy bezpośrednio białek znajdujących się w potrawach diety cukrzycowej.