Wartościowa dieta wegańska

Wartościowa dieta wegańska

Osoby, które są na diecie wegańskiej, na ogół okazują się zdrowsze i w lepszej formie od tych, które spożywają mięso i nabiał. Dziej się tak jednak pod warunkiem, że dieta ta jest zrównoważona, bogata w odpowiednią ilość białka, węglowodanów, witamin i minerałów oraz zdrowych tłuszczy. Niezbędne okazuje się również suplementowanie witaminy B12, która jest trudna do uzyskania w świecie roślinnym, co najwyżej w śladowych ilościach. Pozostałe witaminy oraz inne składniki odżywcze znajdziemy w pożywieniu roślinnym. W diecie wegetariańskiej bardzo istotne jest spożywanie odpowiedniej ilości białka, które znajdziemy w orzechach oraz w roślinach strączkowych, jak soja, soczewica, groch, fasola, bób. W mniejszych ilościach białko znajduje się też w produktach pełnoziarnistych, które są przy okazji źródłem węglowodanów. Te ostatnie znajdziemy ponadto w warzywach i owocach. Jeżeli zaś chodzi o tłuszcz, to najzdrowszy okazuje się ten pochodzący z oliwy z oliwek oraz z oleju rzepakowego. Inne tłuszcze roślinne też są zdrowe, aczkolwiek powinny być dostarczane w nieco mniejszych ilościach. Źródłem zdrowych tłuszczy są też ziarna sezamu, słonecznika i dyni, jak też orzechy, szczególnie włoskie. W diecie wegańskiej niezwykle istotne okazuje się nie tylko to, co jemy, ale też jak często. Pięć posiłków dziennie okazuje się niezbędnych, gdy żywimy się wyłącznie produktami pochodzenia roślinnego. Nie powinny one jednak być zbyt obfite.

[Głosów:1    Średnia:4/5]