Warto jeść orzechy

Warto jeść orzechy

Orzechy są znane ludzkości chyba od jej początków. Okazują się one niezwykle cennym pokarmem. Zawierają ogromne ilości znakomicie przyswajalnego białka, a także, w zależności do gatunku, w różnych ilościach – wapń, magnez, potas, selen i inne pierwiastki, które pomagają budować zdrowe mięśnie i kości. Orzechy stanowią ponadto niezastąpione źródło witaminy E oraz zdrowych olejów. Są też bogate w błonnik pokarmowy, który pomaga w prawidłowym trawieniu, a tym samym zapobiega nadwadze oraz problemom z tłustą cerą i włosami. Istnieje mnóstwo gatunków orzechów – migdały, orzechy laskowe, włoskie, pekan, brazylijskie, ziemne, nerkowce. Każdy z nas może zatem wybrać taki gatunek, jaki mu najbardziej odpowiada, aczkolwiek najkorzystniej dla zdrowia jest spożywać różne odmiany. Orzechy można przyrządzać na mnóstwo sposobów. Można je jeść razem z suszonymi owocami, dodawać do surówek i do sosów, usmażyć je, robiąc z nich masło. Znakomicie pasują również jako dodatek do lodów, ciast i innych deserów. Lekarze zalecają orzechy zwłaszcza młodzieży i osobom starszym, a także pracownikom intelektualnym, gdyż maja one wspaniały wpływ na prace mózgu, pamięć i zdolność uczenia się. Można je zdecydowanie uznać za bardzo wartościowy pokarm i sprowadzić do swojego codziennego jadłospisu. Powinny to zrobić zwłaszcza osoby na diecie wegetariańskiej. Orzechy zapewnią im bowiem wiele białka, zdrowego tłuszczu oraz witamin z grupy B.

[Głosów:1    Średnia:5/5]