Skład pokarmów diety
W przypadku diety zrównoważonej możemy wyróżnić odpowiedni skład oraz statystykę zastosowań wszystkich przydatnych oraz bezpiecznych dla naszego organizmu składników odżywczych. Chodzi w tym przypadku oczywiście o białka, tłuszcze i węglowodany. Każda potrawa zawiera specyficzna ilość tych składników. Tym właśnie charakteryzuje się dieta zróżnicowana, która popularnie jest stosowana oraz jest rozpowszechniona na całym świecie. Dieta zróżnicowana reguluje obowiązek przygotowywania pokarmów odłóg następującego schematu. Każda potrawa wchodząca w skład diety zróżnicowanej powinna zawierać od dwunastu do nawet piętnastu procent białek, trzydzieści procent tłuszczy oraz aż od pięćdziesięciu do sześćdziesięciu procent węglowodanów, które jak widać stanowią najważniejszy oraz najbardziej pożyteczny składnik tychże potraw oraz dań wchodzących w skład diety zróżnicowanej. Jak widać, każda potrawa wchodząca w skład diety zróżnicowanej powinna być przygotowywana według tego wzoru oraz zaleceń diety zróżnicowanej.