Różne techniki
Do kolejnych technik, które możemy zaliczyć do sposobu przygotowywania dań wchodzących bezpośrednio w skład makrobiotycznego odżywania się możemy wyróżnić pieczenie. W tym przypadku jednak nie wiele potraw oraz technik tego rodzaju jest stosowanych przez makrobiotykę. Pieczenie odbywa się w bardzo niwiskiej temperaturze oraz przez nie wielki okres czasu. Makrobiotyka warunkuje pieczenie tylko ściśle określonych potraw, które tego wymagają. W przeciwnym wypadku wykorzystywane są innego rodzaju techniki przygotowywania makrobiotycznych potraw. Jak wiemy, podczas pieszczenia mogą zostać zabite oraz zniwelowane zdrowe składniki odżywcze, które znajdują się w przygotowanej potrawie. Nie dziwi więc fakt, że makrobiotyka podchodzi do tego sposobu przygotowywania potraw z wielki dystansem oraz z uwagą. Pieczenie nie powinno być zbyt często stosowane również w normalnym życiu. Jeżeli chcemy być zdrowi oraz prowadzić zdrowy tryb życia powinniśmy stawiać na gotowanie na parze. To o wiele zdrowszy sposób.