Różne kompozycje
Do kolejnych kompozycji, które opierają się na przygotowywaniu potraw możemy zaliczyć podział ze względu na przygotowywane smaki. Jest to bardzo ważna oraz specyficzna kompozycja, która dzieli nam potrawy ze względu na ich aromat oraz smak. W tym przypadku uzyskujemy odpowiednie smaki po połączeniu odpowiednio dobranych składników oraz ich proporcji. Dieta makrobiotyczna wyróżnia otrzymanie pięciu różnych smaków. Chodzi o smaki: słodki, gorzki, ostry, kwaśny oraz słony. Oczywiście każdą potrawę wchodzącą w skład tej kompozycji możemy przypisać oraz przydzielić do poszczególnej kategorii. Inna kategorią komponowania pokarmów wchodzących w skład makrobiotyki jest oczywiście temperatura przygotowania pokarmów. W tym przypadku możemy wyróżnić potrawy, które są przygotowywane w różnoraki sposób przy innej temperaturze. Makrobiotyka zaleca przygotowanie potraw ze względu na panującą aktualnie porę roku. W zimę cieplejsze dania, w lato natomiast chłodniejsze. Wszystko po to, aby zachować charakterystykę dietetycznych dań.