Podział kompozycji dań
Pierwszą kompozycją są pory roku. Ten swoisty podział warunkuje, jak sama nazwa może nam poprawnie wskazywać na podział dań, według potraw oraz składników odżywczych charakterystycznych dla określonej pory roku. W tym przypadku mamy styczność z wszystkimi czterema porami roku. Chodzi oczywiście o charakterystyczne potrawy oraz składniki odżywcze dla wiosny, lata, jesieni oraz zimy. Każda pora roku posiada charakterystyczne potrawy. Oczywiście w tym przypadku chodzi o potrawy zdrowe, typowo dietetyczne. Kolejną kompozycją są pory dnia. W tym przypadku istnieje podział na trzy kategorie. Chodzi oczywiście o podział wyglądający następująco. Pierwszy posiłek rano, drugi w południe a trzeci po południu. Makrobiotyka warunkuje nam podział oraz szufladkowanie wielu różnych potraw do każdej kompozycji. Nie dziwi więc fakt, że bardzo duża liczba osób stosuje się do tych regulacji. Wszystko po to, aby uzyskać jak najlepsze efekty oraz wymarzoną sylwetkę swojego ciała, która w obecnej chwili wymaga interwencji.