Odżywianie starszej osoby

Odżywianie starszej osoby

Starsze osoby powinny szczególnie dba o zdrową dietę, gdyż nich ciało nie funkcjonuje już tak dobrze, jak dawniej, traci odporność i siły. Przede wszystkim seniorzy powinni przestrzegać podstawowej zasady dietetycznej, a zatem spożywania pięciu małych posiłków w ciągu dnia, pierwszego zaraz po wstaniu z łóżka, a ostatniego na dwie czy trzy godziny przed snem. W diecie starszych osób nie powinny znajdować się tłuste mięsa ani zbyt wiele potraw smażonych, gdyż są one bogate w cholesterol, który na ogół u starszych osób jest podwyższony. Ponadto tłuste potrawy łatwo odkładają się na brzuchach i biodrach wiekowych osób, gdyż ich przemiana materii jest znacznie słabsza, niż za młodu. Aby owa przemianę materii poprawić, starsze osoby powinny spożywać dużo produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Znajduje się on w pełnoziarnistych produktach zbożowych, w orzechach, w roślinach strączkowych, a także w warzywach i owocach, zwłaszcza w kapuście, jabłku, kiwi. Starszym ludziom służą również orzechy, które nie tylko stanowią cenne źródło błonnika, ale też zdrowych tłuszczy i białka i które wspomagają procesy związane z pamięcią i koncentracją. Również miód okazuje się zbawienny dla seniorów, gdyż jest bogaty w witaminy i minerały, a ponadto oczyszcza organizm z toksyn i nie tuczy tak, jak biały cukier. Dobrze zatem dodawać go do herbaty, najlepiej zielonej, która również oczyszcza organizm. Starsze osoby powinny również pić zioła, jak bratek, mięta, rumianek, skrzyp. Zapobiegną one powstawaniu nowych zmarszczek i wypadaniu włosów, pomogą w trawieniu i uspokoją nerwy.

[Głosów:1    Średnia:3/5]