Letnie przygotowywanie
W lecie pokarmy makrobiotyczne również przygotowywane są w różnoraki sposób. Każda pora roku charakteryzuje się innymi cechami. Podobnie jest z potrawami, które przygotowywane są w tym czasie. Makrobiotyka warunkuje wiele podziałów oraz kompozycji Dan. Nie musimy stosować się akurat do tej, która warunkuje przygotowanie oraz podział dań ze względu na porę roku. Jednak wiele osób tak robi, gdyż jest to bardzo trafne oraz mądre zestawienie. Nie dziwi więc fakt, że w lecie wielu makrobiotyków przygotowuje potrawy oraz pokarmy makrobiotyczne, które cechują się mniejszą dawką posiadanej energii. Bardzo często pokarmy tego rodzaju są dodatkowo chłodzone. Wszystko dla tego, że panują na zewnątrz tego typu warunki atmosferyczne. W tym przypadku możemy wyróżnić lekkie gotowanie na parze lub gotowanie. Jednak nie trwa to zbyt długo. W lecie pokarmy najczęściej przygotowuje się z dyni., kukurydzy lub innych tego typu warzyw. Ogółem wykorzystuje są dużo zieleniny oaz produktów, które są do niej bardzo podobne.