Książki o dietetyce

Jeżeli pragniemy jeść produkty spożywcze świadomie, wybierając te, które są zdrowe, a pomijając te, które niszczą nasz organizm, powinniśmy zainteresować się dietetyką. Nie musimy wcale studiować tego kierunku, aby mieć wiarygodną wiedzę o zdrowym dożywianiu się. Wystarczy, że przeczytamy kilka książek na ten temat, że porównamy różne opinie odnośnie żywienia i że przyjrzymy się osobom, które odżywiają się w taki czy inny sposób, zwracając uwagę na to, w jakiej są one kondycji. Książki o dietetyce bywają bardzo różne i każda z nich może wzbogacić naszą wiedzą odnośnie jedzenia. Niektóre pozycje poświęcone są poszczególnym dietom i ich wpływowi na nasze ciało – na przykład diecie śródziemnomorskiej, diecie indyjskiej, diecie wegańskiej. Inne z kolei skupiają się na dostosowaniu jadłospisu do osób o określonych chorobach, jak cukrzyca, rak, nadwrażliwość jelita grubego. Nie brakuje też książek poświęconych samym warzywom i owocom czy zasadom komponowania zdrowych posiłków bez oparcia na jakiejś konkretnej diecie. Rzecz jasna, zdania dietetyków na temat poszczególnych produktów żywnościowych nie są zawsze zgodne. Na przykład mleko zdaniem jednych to cenne źródło wapnia i białka, inni zaś argumentują, że u ssaków po okresie dorastania jest ono słabo przyswajalne, powoduje alergie, a co do białka i wapnia, to znacznie więcej mają go produkty roślinne, jak soja i migdały. Czytając tak sprzeczne opinie ekspertów powinniśmy się poważnie zastanowić i dopiero potem zadecydować, które wyniki badań i która argumentacja bardziej nas przekonują.