Krępujące wypuszczenie gazu
Obecnie ludzie są w stanie rozmawiać o wielu rzeczach i się tego szczególnie nie wstydzą – nawet, jeżeli kilkadziesiąt lat temu było to tematem tabu. Jednakże została jedna rzecz, o której się raczej nie wspomina i nikt na ten temat szczególnej dyskusji toczyć nie chce. Chodzi tutaj o popularne wiatry. Mówienie o gazach jest krępujące nie tylko w towarzystwie – ludzie wstydzą się tego nawet u lekarza.Woń wiatrów jest zależna od tego, co zwykliśmy na co dzień jeść – co gorsza, niektóre gazy są sygnałem do udania się do lekarza. Kiedy bąki naprawdę cuchną? Wtedy, kiedy masz problemy z układem trawiennym, wolniejszą przemianę materii i wytwarzasz sporo metanu oraz kwasu. Musisz przyznać, że nie brzmi to zachęcajco – lepiej udać się z tym do specjalisty. To, co najbardziej nam pomoże, to zmiana diety. Niektóre produkty spożywcze w sposób zauważalny zwiększają ilość gazu w jelitach. Masz z tym problem? Postaraj się ograniczyć takie rzeczy, jak kapusta, warzywa strączkowe, cebula, buraki oraz kalarepa. Nie powinieneś równiez jeść zbyt dużej ilości surowych owoców, orzechów, kasz, pieczywa gruboziarnistego. Na jakość Twoich wiatrów wpływają niestety rzeczy, które są też powszechnie lubiane: czyi alkohol, słodycze, a nawet ostre przyprawy. Najważniejsze, by dojść do tego, co tak naprawdę właśnie u Ciebie wywołuje niepożądaną reakcję.