Kolejne kompozycje
Do kolejny kompozycji oraz swoistego podziały dań, które bezpośrednio wchodzą w skład makrobiotyki możemy zaliczyć podział ze względu na użycie tłuszczy do przygotowania tego rodzaju potrawy. W tym przypadku możemy wyróżnić dwie kompozycje. Jedna bezpośrednio dotyczy ilości tłuszczów, użytych do przygotowania potrawy. Druga bezpośrednio dotyczy soli, które zostały użyte do przygotowania dania, które bezpośrednio wchodzi w skład makrobiotyki. Obie kompozycje są bardzo ważne i należy na nie zwracać szczególną uwagę podczas całego cyklu wykorzystywania zaleceń makrobiotyki. Nie należy ich zaniedbywać, gdyż nawet sole oraz tłuszcze przyjazne dla naszego organizmu, w dużych ilościach po prostu nam zaszkodzą oraz spowodują, że zamiast poprawy naszego zdrowia oraz wyglądu sylwetki zetkniemy się z problemami. Nie należy wiec przesadzać w wykorzystaniu tłuszczów oraz soli do przygotowywania potraw. Nawet tych, które są bezpieczne oraz przyjazne dla naszego organizmu. Wszystko w zbyt dużej ilości może nam zaszkodzić.