Inne techniki
Makrobiotyka jednak oprócz gotowania na parze uwzględnia również inne techniki, które mogą być zastosowane do przygotowywania odpowiedniego dania. Oczywiście potrawa wchodzi bezpośrednio w skład zestawienia najzdrowszych potraw, które znajdują się w menu makrobiotyki. W tym przypadku do kolejnych technik przygotowywania pokarmów możemy zaliczyć surowe potrawy. Chodzi o podawanie nie ugotowanych oraz nie upieczonych potraw. Wiele osób jednak nie Mozę zdecydować się na zjedzenie tak przygotowanej potrawy. Tutaj popełniają błąd. Jest to bardzo zdrowe oraz zawiera wiele właściwości odżywczych. Potrawa tego rodzaju nie tarci poprzez chemiczne techniki przygotowywania swoich właściwości odżywczych. Po prostu możemy powiedzieć, że wiemy co jemy. Surowe potrawy są bardzo popularne, jednak nie aż tak bardzo, by wyparły pieczenie, smażenie lub nawet zdrowe gotowanie na parze. Jednak najpopularniejszym daniem, które nie wysmaga gotowania jest suchsi. Każdy o tym słyszał. W Polsce można spróbować tego nieugotowanego specjału w wielu miejscach.