Dlaczego warto jeść zupy

Dlaczego warto jeść zupy

Wiele osób nie docenia zdrowotnych właściwości zup, a szkoda. Miseczka zupy dostarcza nam bowiem wielu cennych witamin, minerałów i białka, o ile jest oczywiście odpowiednio przyrządzona. Poza tym zupa jest smaczna i doskonale rozgrzewa, co jest szczególnie ważne jesienią i zima, gdy nasz organizm jest solidnie wyziębiony. Aby zupa okazała się pełnowartościowa, powinniśmy dorzucić do niej wiele różnych warzyw. Im bardziej różnorodne i kolorowe się one okazują, tym większe korzyści odniesie nasz organizm ze spożycia takiego posiłku. Podstawą każdej zupy powinna być marchew, bogata w witaminę A, a także cebula i czosnek, które zwierają sporo witaminy C i cynku, niezbędnych do uchronienia się przed infekcjami. Można też dorzucić do zupy bogatą w żelazo brukselkę czy brokuły lub kalafior. Koniecznie w naszej zupie powinna znaleźć się też fasolka, biała bądź szparagowa, zawierająca sporo białka. Jest to szczególnie ważne, gdy zupa jest wegańska, bez dodatku mięsa. Źródłem białka w zupie będzie też mleko krowie bądź sojowe oraz kasza, która dodatkowo zawiera sporo węglowodanów. Koniecznie powinniśmy też ostro doprawić zupę, używając niewiele soli, a za to sporo ziół i pietruszki. W ten sposób dodamy do zupy wiele witamin i wzbogacimy znacznie jej smak. Rzecz jasna, możemy też robić zupy z mniejszej ilości składników – krem z brokuł i groszku, z dodatkiem czosnku i cebuli, zupę pomidorową z ryżem czy też zupę grzybową z cebulą, czosnkiem i makaronem.

[Głosów:1    Średnia:5/5]