Dieta dla osoby ciężko pracującej

Osoba, która ciężko pracuje, czy to fizycznie, czy to psychicznie, powinna się dobrze odżywiać, aby mieć dużo energii. Rzecz jasna, dobrze wcale nie oznacza dużo i tłusto. Wręcz przeciwnie, Aby zapewnić organizmowi energię niezbędną do pracy, powinniśmy jeść często, na najlepiej co trzy godziny, ale za to w niedużych ilościach. Wtedy na bieżąco będziemy dostarczać organizmowi zasoby energii, a on będzie je na bieżąco zużywał. Warto zadbać o wysoki poziom węglowodanów i białek w diecie. Węglowodany będą dostarczały energii, podczas gdy białko pomoże zbudować silne mięśnie niezbędne do pracy fizycznej bądź wspomoże procesy zachodzące w mózgu. Oczywiście, przy pracy fizycznej trzeba jeść więcej, niż przy umysłowej, ale to nie oznacza, że praca umysłowa nie wymaga energii i ze osoba, która ją wykonuje, powinna się głodzić. Źródłem pełnowartościowych białe będą na przykład orzechy, soja, soczewica, w mniejszym stopniu pełnowartościowe pieczywo. Natomiast źródłem węglowodanów okażą się nie tylko produkty pełnoziarniste, ale też warzywa, owoce. Rzecz jasna, węglowodany znajdziemy też w słodyczach, ale poza tym, są one bogate w kalorie i maja niewiele wartości odżywczej, poza węglowodanami. Dlatego tez lepiej ich nie spożywać. Rzecz jasna, poza zdrową dietą, osoba wykonująca ciężką pracę, powinna też pamiętać o wypoczynku i relaksie. Dlatego też musi się ona wysypiać i najlepiej, aby uprawiała tez jakiś sport, czytała książki, zapewniła sobie miłe towarzystwo.