Sezon owocowy w pełni, zapraszamy więc na ciasto z truskawkami. Szybkie w przygotowaniu, znika szybciej, niż zdążycie je przygotować.

ciasto-z-truskawkami

Szybkie ciasto z rabarbarem

Drożdżówki z budyniem

Rolada z jabłkami

Martyna jest ogromną fanką tych owoców, nic więc dziwnego, że pewnego dnia postanowiłyśmy przygotować ciasto z truskawkami. Zamiast nich możecie użyć obojętnie jakich sezonowych przysmaków. Nam równie mocno smakuje wersja z malinami i borówkami amerykańskimi. Pycha!

Ciasto z truskawkami – potrzebujemy:

– 3/4 kostki masła,

– 1,5 szklanki mąki pszennej,

– łyżeczkę proszku do pieczenia,

– 1/2 szklanki + 1,5 łyżki cukru pudru,

– 4 jajka,

– 1 cukier waniliowy,

– 1/4 szklanki oleju,

– 3/4 budyniu cytrynowego (cały, jeżeli lubicie kwaskową masę),

– 200 g truskawek.

ciasto-z-truskawkami2

Ciasto z truskawkami – sposób wykonania:

– 3/4 kostki masła zagniatamy z 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczką proszku do pieczenia, 1,5 łyżki cukru pudru i 4 żółtkami. Uformowaną masę wkładamy do lodówki na 2 h.

– Formę do tarty smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i jeszcze raz delikatnie smarujemy.

– 4 białka z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ¼ szklanki oleju, budyń cytrynowy (3/4 lub cały), cukier waniliowy oraz ½ szklanki cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy robotem.

– Nieco ponad połowę ciasta wykładamy na spód tarty. Wylewamy piankę budyniową. Następnie układamy owoce. Truskawki pokroiłam na ćwiartki i układałam je w coraz mniejsze okręgi.

– Z pozostałego ciasta urywamy małe kawałki i kładziemy na wierzch.

– Pieczemy ok. 30 min. w piecu nagrzanym do 190 stopni.

Smacznego!

Poprzedni artykuł

Szybkie ciasto z rabarbarem

Następny artykuł

Szybkie piknikowe przekąski

Zobacz także