Cenne zalety awokado

Cenne zalety awokado

Awokado to niezwykły owoc, który wciąż zadziwia naukowców. Mimo ze jest owocem, okazuje się niezwykle syty i w przeciwieństwie do jabłek, bananów, cytrusów czy innych produktów z tej rodziny zawiera sporo zdrowych tłuszczy. Jest też bogaty w witaminy A i E, które budują zdrową skórę i włosy. Awokado pomaga skutecznie oczyścić organizm z toksyn, jest pożywne i smaczne. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Gdy awokado jest już dojrzałe, a jego skórka wgniata się bez problemu, można je rozkroić i z jego miąższu zrobić pastę, ucierając ją z dodatkiem wiórków kokosowych i czosnku. Taka pasta idealnie się nadaje do posmarowania kromki chleba czy krakersa, można też ją podgrzać razem z grzanką czy tostem. Z niedojrzałego awokado, które ma twardy miąższ, można natomiast przyrządzać sałatki. Lekarze zalecają spożywanie tego owocu przynajmniej raz na tydzień. Jest on szczególnie wskazany dla sportowców i wegetarian, a także dla osób mających problemy z cerą. Poza awokado, dla zdrowej cery zaleca się spożywanie orzechów i migdałów, a także oliwy z oliwek. Podobno jednak nie przynoszą one aż tak wspaniałych skutków, jak awokado. Jego zaletą jest też to, ze znakomicie oddziałuje zarówno na cerę przesuszoną, jak i na tłustą, ze skłonnością do pojawiania się zmian trądzikowych. Dlatego też jest to pożywienie, które powinno się znaleźć w jadłospisie każdego z nas, cenne zarówno ze względu na działanie zdrowotne, jak i na smak.

[Głosów:1    Średnia:3/5]