Bóle migrenowe, a nieprawidłowa dieta

Bóle migrenowe, a nieprawidłowa dieta

Wiele kobiet cierpi na przewlekłe bóle migrenowe faszerując się różnego typu farmaceutykami, a przyczyny migreny nogą być nieraz bardzo prozaiczne i mniej lub bardziej trudne, ale możliwe do wyeliminowania. Migrenę mogą wywoływać hałas, zbyt intensywne zapachy, stres, wzmożony wysiłek fizyczny, zbyt krótki czas przeznaczany na sen, jak również nieodpowiednia dieta. Szczególnie temu ostatniemu czynników dosyć łatwo jest zaradzić. Należy jedynie w pewnym stopniu zmienić swoje nawyki żywieniowe. Jeśli często cierpimy na migreny powinniśmy raczej unikać serów pleśniowych, orzechów, cytrusów, mocnej kawy czy herbaty, kakao. Nie powinniśmy także używać zbyt dużej ilości mocnych przypraw. Rzeczą zrozumiałą jest to, że nie powinnyśmy także nadużywać alkoholu. Samo powiedzenie mówi wszak, że alkohol uderza do głowy. Na czarnej liście zaś znajdują się z pewnością czerwone wino lub wermut. To co dozwolone to oczywiście chleb (ale nie ten wytwarzany na drożdżach), kasze, ryż, makarony, biały, ser, chude mięso, mleko i jajka. Polecane są także warzywa zwłaszcza marchewka czy pietruszka oraz produkty będące źródłem kwasów omega 3 (można przykładowo skrapiać oliwą bogatą w te kwasy surówki i sałatki). Kwasy omega 3 są bowiem ogólnie zalecane osobom cierpiącym na bóle migrenowe. Jednym słowem nasza dieta powinna być zdrowa i lekkostrawna. Nie możemy także dopuszczać do uczucia głodu. Nie powinniśmy więc wychodzić z domu bez śniadania ani też stosować zbyt długich przerw między posiłkami.

[Głosów:1    Średnia:3/5]