Bogactwo odżywcze orzechów

Bogactwo odżywcze orzechów

Na ogół nasza dieta opiera się na mięsie, nabiale, warzywach, owocach i produktach zbożowych. W przypadku wegetarian odpada ten pierwszy składnik, a w przypadku wegan ten drugi. Tymczasem składnikiem zdrowego jadłospisu powinny być jeszcze orzechy, o czym wiele osób niestety zapomina. Są one szczególnie ważne dla wegetarian, gdyż zawierają wiele cennych składników, które trudno znaleźć w innych produktach roślinnych, a zwłaszcza w takiej ilości. Jednak również mięsożercy mogą odnieść duże korzyści zdrowotne, spożywając regularnie orzechy. Przede wszystkim orzechy stanowią cenne źródło białka, które okazuje się o wiele lepiej przyswajalne od białka zwierzęcego. W dodatku, gdy zjemy orzechy razem z jakimiś zbożami, na przykład w postaci kanapki z masłem orzechowym bądź też sałatki z migdałów, płatków zbożowych i owoców, wówczas aminokwasy zawarte w orzechach wchłoną się o wiele lepiej, uzupełniając się z tymi, które są zawarte w zbożach. Ponadto orzechy to źródło zdrowego tłuszczu, od którego się nie tyje, ale który buduje piękną skórę i włosy. Dla skóry i włosów korzystne okazują się również witaminy A i E, które również znajdziemy w orzechach. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B, jak również spore ilości magnezu, potasu, cynku, wapnia. Pod względem wapnia absolutnym rekordzistą okazują się migdały, z kolei najwięcej magnezu dostarczają orzechy włoskie i laskowe, zaś orzechy brazylijskie to cenne źródło cynku.

[Głosów:1    Średnia:4/5]