Błonnik niezbędny dla zdrowia

Błonnik niezbędny dla zdrowia

Jeżeli pragniemy zachować zdrowie i urodę, powinniśmy koniecznie uprawiać jakiś sport, a najlepiej kilka różnych sportów, aby pobudzać w różnorodny sposób różnorodne partie mięśni. Warto zatem i pływać, i biegać, i grac w piłkę czy jeździć na rowerze. Co się tyczy diety, różnorodność również się opłaca, aczkolwiek są produkty, które śmiało możemy sobie darować – takie jak mięso, nabiał, cukier biały, konserwanty i sztuczne barwniki. Warto natomiast spożywać tłuszcze roślinne, jak oliwa z oliwek, olej z pestek winogron czy lnu, a także dużą ilość jak najbardziej różnorodnych warzyw i owoców, roślin strączkowych, orzechów i produktów pełnoziarnistych. W nich wszystkich znajduje się bowiem bogactwo białka i węglowodanów oraz cennych witamin i minerałów. Źródłem białka są głównie zboża, orzechy i rośliny strączkowe, natomiast w owocach, warzywach i orzechach oraz zbożach znajdziemy sporo węglowodanów. We wszystkich tych produktach znajduje się też błonnik, czyli substancja, która ułatwia trawienie, a tym samym pomaga nam pozbyć się z organizmu toksyn i metali ciężkich, schudnąć i wzmocnić odporność. Szczególnie dużo błonnika zawierają rośliny strączkowe, orzechy, a także ciemne pieczywo. Jeżeli zaś chodzi o owoce i warzywa, to rekordzistą pod względem błonnika jest jabłko, marchew, kiwi, a także suszone owoce i kapusta. Osoby, które dbają o odpowiednie spożycie błonnika, nie mają na ogół problemów z zaparciami i wzdęciami, ani też ze zdrową, czystą cerą.

[Głosów:1    Średnia:4/5]