Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną oparty jest na przepisie Ewy Wachowicz, w którym wykorzystano jabłka. Według nas, wersja gruszkowa jest jeszcze smaczniejsza.

Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną – potrzebujemy:

– 2 jajka

– szczyptę soli

– 3/4 szklanki mąki

– 3/4 szklanki cukru

– 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

– 1 łyżeczkę cukru waniliowego

– 1 łyżkę oleju

– 1 kg gruszek

– 2 galaretki gruszkowe

–330 ml śmietany 30%

– 1 czekoladę mleczną LUB gorzką

Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną – sposób wykonania

– Same białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, łyżeczkę cukru waniliowego i 2 żółtka. Miksujemy.

– Dodajemy 3/4 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę oliwy. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę (24 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną delikatnie bułką tartą. Pieczemy 20 min. w 180 st.

– Gruszki obieramy i trzemy na tarce. Wrzucamy do garnka, dodajemy dwie galaretki gruszkowe. Gotujemy do chwili aż owoce będą gorące, a galaretka puści wodę. Gorące gruszki wylewamy na zimny biszkopt. Wkładamy do lodówki.

– Śmietanę 30% ubijamy z łyżeczką cukru waniliowego  na sztywną pianę. Wykładamy na gruszki. Posypujemy startą czekoladą. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Zobacz także