Algi – idealna żywność

Algi – idealna żywność

Jeżeli pragniemy żywić się zdrowo, dbając o odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczu, witamin, minerałów i błonnika, powinniśmy być otwarci na żywność pochodząca z różnych stron świata. W ten sposób zapewnimy sobie bardzo różnorodne zestawy cennych substancji odżywczych. Warto spróbować wielu przysmaków ze Wschodu, jak soja, bambus, komosa, a także algi. Algi to żywność idealna. Te morskie rośliny zawierają mnóstwo doskonale przyswajalnego białka, dlatego też są polecane wegetarianom oraz sportowcom. Ponadto znajduje się w nich witamina D, która poza produktami zwierzęcymi pojawia się wyłącznie w grzybach. To czyni algi tym bardziej cennymi dla wegetarian. Algi są bogate również w witaminy z grupy B, w witaminy A, C i E, a także w wiele cennych minerałów, jak magnez, potas, cynk, wapń. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają przemianę materii, mają wspaniały wpływ na stan naszych mięśni, kości, skóry, włosów. Można kupić algo suszone czy marynowane i dodać je do potraw, zwłaszcza tych w stylu azjatyckim. Można też spożywać algi w formie tabletek. Najbardziej popularnymi roślinami tego typu okazują się spirulina i chlorella, jednak istnieją też inne odmiany alg. Warto spróbować kilku rodzajów, gdyż każdy gatunek alg nieco inaczej smakuje i ma nieco odmienne właściwości. Rzecz jasna, algi można też wykorzystać do celów kosmetycznych, robiąc z nich kremy i maseczki.

[Głosów:1    Średnia:5/5]